Köpa musik

Nyligen blev det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material utan tillstånd http://www.piratbyran.org/index.php?view=forum&a=thread&id=31220

Jag hävdar att en stor anledning till att jag laddar ner är att jag får bättre service och en bättre produkt om jag laddar ner än jag får om jag betalar. För att testa det har jag nu köpt albumet Mezmerize med System Of A Down från tre butiker på nätet. De utvalda var AllOfMp3.com, iTunes.se och PopLife.se dessa har jämförts med Pirates Bay och Direct Connect.

Mitt mål är att få skivan i mp3-format, minst 192kbit/s så jag kan spela dem i min mp3-spelare och i min mediaspelare från Pinnacle.


iTunes, PiratesBay och DC++ kräver speciell programvara men iTunes är den enda som begränsar uppspelningen till sin programvara. Poplife erbjuder endast skivan i DRM skyddad WMA och iTunes musik är också skyddad med DRM men finns i både AAC och MP3. AllOfMp3 erbjuder musiken i flera olika format och utan DRM.

Alla tre betaltjänsterna erbjuder flera olika betalningsvägar men PopLife är den enda som har direkt koppling mot min bank. Priset varierar mellan 99 och 124 kronor fast hos AllOfMp3 måste man betala i förväg och då minst $10.

På PiratesBay återfinner jag musiken i flera format bl.a mp3 och flac men även en tracker som förutom musiken innehåller ett virussmittat fil. DC++ har samma utbud av format, dock träffade jag inte på viruset där. Alla filer på de olagliga nätverken är givetvis utan DRM skydd.

Slutsatsen är att jag via de svenska betaltjänsterna får en sämre produkt eftersom den inte är kodad som jag vill ha den och den är begränsad via DRM. Det är mycket konstigt eftersom jag kan köpa skivan i butiken och göra om den till mp3 själv utan problem. Varför påverkar distributionssättet kvalitén på min vara?

AllOfMp3 är den webbplats som erbjuder produkter som jag vill ha men har problemet med att butiken mest känns som ett sätt att kringå lagen och att man inte vet var pengarna hamnar.

Det här inlägget postades i IT, Musik, Personligt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Köpa musik

  1. Pingback: Tekniska tankar » All Of Mp3 uppmärksammat i media

  2. Pingback: Tekniska tankar » Varning för AllOfMp3.com

  3. Pingback: Tekniska tankar » Blog Archive » Audioscrobbler - min musikprofil

  4. Pingback: Tekniska tankar » Se film via Internet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.