Skillnad mellan män och kvinnors hjärnor

I senaste numret av Illustrerad vetenskap finns en artikel om skillnader mellan män och kvinnors hjärnor. Forskare har visat att män och kvinnor aktiverar olika delar av hjärnan när de t.ex. löser problem. Män är mer fokuserade på den del av hjärnan som har hand om problemet medans kvinnor använder större del av hjärnan. På gott och ont.

Slutsatsen som en del forskare dragit är att t.ex. undervisning bör anpassas efter kön. Helt fel enligt mig! Eftersom det handlar om generella egenskaper och mycket väl kan vara så att en kvinna är bättre på logik än en man och en man kan vara bättre än en kvinna på språk så måste undervisningen kunna hantera olika personer utifrån deras specifika behov.

En annan aspekt som artikel tar upp är att det genom de olika förutsättningarna man har så väljer man sedan yrke. Är man bra på matte så väljer man att fokusera på det och eftersom det är fler män som har lätt för matte så blir det fler män som väljer mattematikintensiva yrken. Skall detta motverkas? Ska kvinnor få speciell matteundervisning för att komma ikapp? Ska män få speciell språkundervisning? Nej, enligt mig är det lika dumt som när vi försökte göra om vänsterhänta till högerhänta.

Det här inlägget postades i Jämställdhet, Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Skillnad mellan män och kvinnors hjärnor

 1. Gun-Marie skriver:

  Hej,vi vet nog bara en bråkdel om hjärnan än, det kommer nya rön hela tiden. Det som är sant idag kanske är helt fel imorgon.
  Om det nu är så att vi använder olika delar av hjärnan när vi löser problem, så är det oerhört viktigt att vi tar till vara de olika komptenserna. Tyvärr så ser många ”tunga” poster eller styrelser i samhället inte så ut, utan de är ofta väldigt enkönade. Vi skulle säkert få mycket bättre och mer nyanserade beslut om både kvinnors och mäns kapacitet togs till vara. Det är egentligen ett stort resursslöseri.
  Tycker inte heller att man ska undervisa utifrån kön, utan utifrån individen. Det finns lika många skillnader i en enkönad grupp som mellan könen.

 2. Christopher skriver:

  Det finns generella skillnader mellan som påverkar vårat beteende vilket forskning visar. Jag kan säga så mycket att jag aldrig någonsin har sett något forskningsresultat som som säger att det inte finns biologiska skillnader som påverkar vårat beteende.
  Det finns generella skillnader mellan könen. Vad du får att det finns lika många skillnader i en enkönad grupp är oförståeligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.