ROI för nytt kyl och frys-skåp

Energiförbrukningen på kyl och fryskombinationen var ganska hög enligt min mätning och jag har nu mätt över en längre tid. På en vecka gjorde kombinationen av med nästan 16 kWh vilket på ett år skulle bli ca 800 kWh. Att byta ut kylfrysen skulle kosta runt 8000:- om jag vill ha en modell med energiklass A, två kompressorer och automatisk avfrostning.

En kylfrys i energiklass A drar ungefär 400 kWh per år vilket skulle bli en besparing på 400 kWh per år. Om man räknar med ett kilowattpris på 1 krona skulle det då ta 20 år innan investeringen skulle vara hemräknad och med en beräknad hållbarhet på 15 år så skulle det inte löna sig. Det går att argumentera att energipriset kommer att gå upp men jag har ju inte räknat med vad jag t.ex. hade kunna få i ränta för de 8000:- under 15-20 år så det får vara andra argument en ekonomiska som skulle försvara ett byte.

Dels skulle det vara en viss miljövinst att minska energiförbrukningen och del låter den existerande kombinationen ganska mycket men det får nog ändå dröja ett tag till innan den byts ut. Dessutom har TVn gått sönder så det är risk för andra utgifter men jag hoppas det går på garantin.

Det här inlägget postades i Miljö, Personligt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.