Vårt tids “Skotten i Sarajevo”?

Utvecklingen på protesterna mot Muhammedbilderna börjar bli allt mer otäck. Det handlar allt mindre om själva bilderna och mer och mer politik. Är det början på ännu värre konflikter som likt ”Skotten i Sarajevo” får konsekvenser långt värre än vad som från börja var avsikten?

Jag skrev tidigare att det var bra att fler tidningar publicerade nidbilderna på Muhammed eftersom det skulle försvara vår yttrandefrihet. Nu ångrar jag mig till viss del eftersom bilderna skulle kunnat falla under paragrafen hets mot folkgrupp om de hade föreställt judar istället. Detta eftersom judar räknas som folkgrupp, vilket inte muslimer gör. Det var alltså fel att publicera bilderna från början pga respekt mot Islam och muslimer.

Sen var det också fel av den danske statsministern att avvisa de elva ambasadörerna precis som Jan Guillou skriver (även om jag inte håller med om hans påhopp på Expressen). Det hela har från Dansk sida hanterats väldigt osmidigt och respektlöst.

Därmed är inte reaktionerna försvarbara. Att protestera är en sak men att hota och ta till våld är helt oacceptabelt. Bilderna visa hur Muhammed idag förknippas med våld och att protestera mot den bilden med aggressioner får helt fel resultat. En del muslimska ledare, främst inom Sunni, verkar ha förstått det medans Hizbollah har en helt annan syn ”om muslimerna hade avrättat den brittiske romanförfattaren Salman Rushdie, skulle andra inte våga förolämpa islam”. Jag hoppas att det är andra röster än Hizbollah som tar överhand och att det hela lugnar ner sig.

Wikipedia kan man få historian bakom det hela och sidan uppdateras med aktuella hä(n)delser.

Det här inlägget postades i Jämställdhet, Personligt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vårt tids “Skotten i Sarajevo”?

 1. Adam skriver:

  Du har fel. Muslimer – likväl som andra religiösa – omfattas av lagstiftningen om hets mot folkgrupp. Däremot är det givetvis inte hets mot muslimer att göra sig lustig över muhammed. Muhammed är ingen folkgrupp. Det är inte heller hets mot folkgruppen judar att smäda moses eller hets mot kristna att förlöjliga Jesus.

  Den mest ”upprörande” teckningen sägs vara den som illustrerar den högaktuella kopplingen mellan Islam och terrorism. Menar ni som kritiserar teckningarna att denna koppling är falsk eller menar ni att den helt enkelt inte får yppas?

  De elva ambassadörerna du nämner hade författat en skrivelse med anledning av Muhammedkarikatyrerna, vilken danska tidningsläsare kunnat läsa i sin helhet. Där gav de uttryck för en minst sagt makaber version av demokrati och mänskliga rättigheter. Det fanns ingen som helst anledning för den danske statsministern att träffa dessa och det var synd att han tvingades till det av de hatiska muslimernas våldshandlingar.

 2. Johannes skriver:

  Jag kan ha fel angående om Muslimer är en folkgrupp i lagens mening. Min uppgift kommer från Jan Guillou i hans kolumn i Aftonbladet.

  Kopplingen mellan Islam och terrorism är falsk. Att många terrorister idag tillber Islam och Muhammed har inget mer religionen att göra utan beror på den politiska situationen.

  Jag ska dock försöka hitta skrivelsen från ambassadörerna så får jag återkomma om jag ändrat åsikt i den frågan efter det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.