Framtiden för TV

Idag hade IDG två intressanta nyheter om framtiden för TV. Den ena handlade om frekvenskriget där TV-branschen inte fick använda hela det gamla analoga nätet för framtida HDTV sändningar utan en del tilldelas till mobilnät. Den andra nyheten var att Telia och Telenor nobbar Microsofts system för IP-TV och istället satsar på standarden ims. Det som jag tycker var mest intressant i den sista nyheten var att man tror på en stor tillväxt för ip-tv under de närmaste åren.

Funderar man då på vad det innebär för den första nyheten där man räknar med hastigheter uppåt 100Mb i framtida mobila nät så inser man att marksänd TV är ett slöseri med frekvensutrymme. Det är bättre med ett väl fungerade mobilt datanät där alla möjliga tjänster kan erbjudas, inklusive TV men inte TV exklusivt.

Bygg ut mobila nätverk utan att specificera innehållet precis som när det drogs en massa svartfiber kors och tvärs över Sverige. Risken är nämligen att en hel del av det utrymme som tilldelats mobilnäten kommer användas till DVB-H eller motsvarande och alltså kommer vara digital-TV trots allt. Det känns som att bygga en motorväg där bara motorcyklar får åka…

Det här inlägget postades i IP-TV, IT, Mobil, Nyheter, TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.