Gaaah! Inte ett byte till!

Vi är precis i slutskedet av övergången till digital-TV i marknätet när de stora TV-bolagen lämnar in ett förslag att alla digital-TV boxar skall bytas ut enligt IDG. Detta för att få stöd för mpeg4 som är mycket effektivare än mpeg2 som används idag. Det bättre utnyttjandet av frekvensutrymmet ger i sin tur möjlighet till HDTV sändningar.

Idoiti säger jag. Hur känns det för alla som skaffat nya boxar, TV-apparater med inbyggd decoder eller annan utrustning med digitalmottagare. De enda som kan klara övergången utan några problem, förutom de med HDTV-boxar, är de med TV-kort i datorn eftersom de bara tar emot en dataström och sen hanterar codecs i datorn uppspelningen. Över 3 miljoner boxar som skall bytas ut enligt boxer. Hua, vilket slöseri!

Hur ska vi lösa det istället? IP-TV är lösningen. Istället för att blint skicka ut alla kanaler åt alla håll som idag så distribuerar vi bara de någon tittar på till en viss mottagare. Om det sen sker över fiber, koppar eller trådlöst beror på plats och situation. Visst behövs det även då ett byte av utrustning men de som har en fungerande lösning nu och som de är nöjda med kan fortsätta använda den utan att tvingas till ännu ett byte.

En IP-baserad lösning kan erbjuda en massa andra tjänster upp och det innebär också dubbelriktad trafik, därmed interaktivitet istället för passivitet. Det här är naturligtvis inget TV-bolagen önskar eftersom de förlorar kontrollen. TV blir helt plötsligt inte något som är inringat geografiskt utan alla kanaler kan in princip nås var som helst. Vi behöver t.ex. inte vänta på att amerikanska serier skall köpas in till Sverige och vi kan välja att se på tokiga japanska TV-program (som aldrig köps in till Sverige) direkt istället för att se klipp på YouTube. Den här revolutionen är redan en bit på väg genom diverse mer eller mindre obskyra sajter och kommer med all sannolikhet snart köra över TV-industrin, på samma sätt som musikindustrin redan tappat greppet, om de inte anpassar sig.

[youtube]bmuxljOvBdU[/youtube]

Det här inlägget postades i Nyheter, TV. Bokmärk permalänken.

3 svar på Gaaah! Inte ett byte till!

 1. AnnaLåg skriver:

  På SVTs hemsida:

  ”Digital-tv-övergången innebär att ett nytt tv-system som skall finnas länge införs.”

  ”Pär Lager, sakkunnig vid Kulturdepartementet, poängterar att digital-boxen är en engångsinvestering.”

  ”Idoiti säger jag. Hur känns det ………..” För J……..igt!

  Ljug och marginaliseringar hela tiden.

 2. Digg Ital skriver:

  Ny teknik ersätter ständig äldre sådan och det är än mer märkbart idag.

  Vi kommer nog inte undan ”nya boxar”, men man borde kunna kräva att programvaran och de ingånde detaljerna blir utbytbara.
  Samtidigt bör övergångarna bli mindre ”drastiska” än övergång mellan analogt till digitalt.
  När vi väl är ”mogna” eller byter ut tv, box etc av annan anledning, så gör vi det till senaste tekniken.
  I slutändan borde det vara en dator i ”bakgrunden” och sedan är det bara frågan om på vilket sätt vi vill visa bilden/bilderna osv
  Det är ju redan idag möjligt att ha ett ”mediacenter” där man väljer att tex lyssna på musik/radio/inspelat eller visa tv/inspelad/egetproducerat eller surfa på nätet alternativt arbeta elektronisk.
  Så jag tror dina tankar om en mer riktad och ”kundkontrollerad” teknik/överföring borde vara den att föredra, men vem ”lobbar för oss”?

 3. Pingback: Tekniska tankar » Snart dags för mpeg4 i marknätet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.