Söktjänster som stagnerat

Har stört mig på att flera ledande webbplatser inom olika områden inte utvecklats på flera år. Troligen beror det på att de inte har någon vettig konkurrent men de borde ändå hänga med i utvecklingen och komma med nya idéer någon gång. Saknar dynamiken i Web 2.0 istället för det eviga omladdandet av sidor och att man måste börja om från början om man valt fel. De borde också öppnas upp med t.ex. Open Search och RSS flöden så att det går att prenumerera på t.ex. Sista Minuten resor, nya bilar eller lägenheter. Blocket är en sajt som borde vara med i listan men där har jag inte några riktigt bra förslag på vad som ska förändras.

Prisjakt är en webbplats som verkligen använder allt tillgänglig teknik och som jag därför nu använder mycket mer än Pricerunner. SJ är ett annat exempel på webbplatser som tagit till sig kritiken och nu går det riktigt smidigt att boka resor.

1. Bytbil.com

Bytbil har nu sett ungefär lika ut i flera år. Det är en bra sajt för att hitta en begagnad bil från någon bilhandlare i landet men sökmöjligheterna har mycket mer att önska. Jag vill kunna söka på bilkategori dvs. välja liten bil, mellanklass, stor, SUV, crossover eller liknande. Idag måste jag själv veta vilka modeller som finns och söka märke för märke.

Jag vill också kunna filtrera på utrustning. Idag finns ”Utökad sökning” som ger några extra val (varför dölja dem alls?) men varför kan jag inte klicka för AC, motorvärmare, fyrhjulsdrift eller dragkrok? Det går att skriva med klartext men det förutsätter att alla handlare angett utrustningen på samma sätt. Trevligt vore också möjligheten att ha en direktlänk till ett urval så att man kan spara den som en favorit/bokmärke.

Har sett en ny version av Bytbil men den verkade tyvärr ännu sämre beträffande sökmöjligheter.

2. Hemnet

Hemnet lider av liknande brister som Bytbil. Se till att det går att filtrera på fler parametrar t.ex. källare, våningsplan, antal våningar, altan, stamrenoverat, uppvärmning, bostadstyp (parhus/friliggande…) m.m. Sajten borde komma ihåg vad jag senast sökt på genom en cookie och även på hemnet saknas möjligheten att spara en direktlänk till ett urval.

Snyggt vore det om man kunde ange hur mycket man har som insats och ränta för att sen få totalpriset (lån + hyra) för varje lägenhet.

3. Nästan alla researrangörer

När jag ska åka utomlands har jag inte helt specifika krav. Jag har ett antal veckor då jag kan åka och ett par länder jag kan tänka mig att besöka. Ibland vill jag bara till medelhavet. Tyvärr måste man nästa alltid ange exakt avresedatum, hemresedatum och ort. Jag vill kunna ange en period, hur länge jag vill vara borta och i vilket land eller ibland bara medelhavet, ”solen” eller Sydamerika.

Har sett att en del sajter nu i alla fall låter mig välja land och period i veckor men det är fortfarande ofta väldigt specifikt i övrigt men Apollo överraskade med väldigt bra möjligheter att hoppa i tid eller välja annan period. Synd bara att det är en specifik arrangör och att sajter där man kan hitta flera arrangörer, som Ticket och Resia, är så mycket sämre. Det beror troligen till viss del på att de är begränsade av vilka uppgifter de får från de olika arrangörerna men lite mer flexibelt borde det gå att ordna.

Åter saknas möjligheter att filtrera på bostadstyp, antal stjärnor, avstånd till vatten, pool, restaurang, barnvänligt m.m. Uppgifter som uppenbarligen finns i databaserna men som inte används fullt ut. Det verkar dessutom vara lika illa för de som sitter och söker i researrangörernas butiker för de måste söka om och om igen när man sitter där och väntar.

Det här inlägget postades i IT, Personligt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Söktjänster som stagnerat

 1. Anders Kyhlstedt skriver:

  Hej!

  Kunde inte låta bli att lägga upp en länk appropå bostadssök 2.0…

  ”Booli tar bostadssökarna till web 2.0” –> http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article53737.ece

  Jag skriver ner dina idéer/önskemål. De bästa idéerna kommer nästan alltid från våra användare (nuvarande och blivande ;-).

  Allt gott,

  Anders Kyhlstedt
  Marknadschef, Booli

 2. johannes skriver:

  Roligt att det är nån som tar upp kampen med hemnet. Provade Booli med Firefox och det verkar inte fungera alls men det ser bra ut i IE.

  Bra grejer ni planerar enligt artikeln.

  Lycka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.