CoreAVC fixar HDTV

I september 2006 provade jag att spela upp en massa högupplöst video på min AMD Athlon 64 3000+ och det mesta gick bra förutom 1080p kodat med h.264 samt svensk HDTV i 720p med hög bitrate. Under den senaste tiden har grafikkortet i den datorn börjat strula och jag stoppade i ett GeForce 7600GS som jag hade liggande. Tänkte att jag skulle prova om det gick att avlasta processorn lite med det kortet.

Provade därför samma videofiler och nu fungerade klippet från fotbolls-VM utan problem men det var inte grafikkortets förtjänst eftersom jag använde CoreAVC som codec. Skillnaden är istället att CoreAVC version 1.6.5 som jag använder nu är mycket bättre än version 1.2 som jag använde vid förra testet. När det kommer till 1080p quicktime har det inte skett samma förbättring så Appel har inte förbättrat sig på samma sätt som CoreAVC.

Jag har även spelat upp ett klipp i 720p rippat från blu-ray och kodat med x.264 utan problem. Klippet var som det mesta högupplösta man hittar på nätet idag paketerat i .mkv så det är alltså inget problem att kolla på HDTV med en 3 år gammal dator. 1080p är för tungt för min gamling men det är inte långt borta. Det bör alltså inte vara nått problem för en modern processor och alla som bygger en ny HTPC idag kan kännas sig trygg med att den klarar HDTV.

Det hela påminner lite om när mp3 började spridas någon gång 97-98 då det kunde ta 20-30% CPU att spela upp en låt tills WinAMP kom. Med WinAMP minskade belastningen helt plötsligt till en tiondel och man kunde ha musik på utan att det försämrade prestandan i andra program. Det jag menar är att det går ofta att optimera mjukvaran istället för att slänga in mer hårdvara.

Det här inlägget postades i IT, TV. Bokmärk permalänken.

2 svar på CoreAVC fixar HDTV

 1. Micke skriver:

  Hej
  Jag provade Core AVC 1.6.5 och fick faktiskt lite vassare bild i 720p. Däremot försvann texten.
  Tidigare skötte ffdshow textningen (tror jag, har aktiverat subtitles i ffdshow, men även använt directvobsub i postprocessing). Kan det vara något krångel med directvobsub? Dessutom får jag ingen bild i 1080p. Ljudet fungerar dock.

  När jag testar en 1080p-film (CJ7 i det här fallet) i powerdvd fungerar det, dock med mycket mörk bild… Har även testat att köra pluginnet som integrerar powerdvd i mediaportal, med det fungerade inte alls. Kör med release 0.2.3.0.

  Har inte vågat prova V1.0.0.0RC1 eftersom min sambo och blivande fru inte uppskattar när jag säger att det inte blir något vt-tittande ikväll för att datorn har hängt sig…
  Har sneglat lite på Sonys nya 52″ så det skulle vara lite kul att få full-hd att funka.

  mvh Micke

 2. johannes skriver:

  Jag har installerat mina codecs genom CCCP som ställer in VobSub och sen har det bara funkat men har i ärlighetens namn inte testat med så mycket högupplöst i Mediaportal.

  Varför det inte funkar med 1080p är svårt att säga. Funkar det i spelare som Media Player Classic och Windows Media Player?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.