Fakta om HDMI med 8-kanalsljud

Anandtech har en intressant artikel om att skicka okomprimerat 8-kanalsljud över HDMI. De förklarar sambandet mellan HDCP som används för att skydda högupplöst video och PAP som är motsvarigheten för ljud. Stöd för Protected Audio Path (PAP) har saknats till stor del på datorsidan och man har fokuserat på att få högupplöst video att fungera. Nu börjar kraven på att få de nya ljudformaten, Dolby Digital TrueHD och DTS-HD MA, att fungera växa sig allt större och det finns tre vägar att gå.

Alternativ 1 är att omvandla till analogt i datorns ljudkort, alternativ 2 består i att packa upp ljudet till okomprimerad 8-kanals LPCM ljud och skicka det digital till förstärkaren samt alternativ 3 som handlar om att skicka ljudet från blu-ray skivan obehandlat med bitstreaming och göra all processering i förstärkaren.

Tills nyligen har de två första alternativen varit de enda som fungerat men med det problemet att ljudströmmen nersamplats till max 48kHz/16bit. Alternativ 3 har inte alls fungerat. Nu kan man få bitstreaming med hjälp av ljudkortet ASUS Xonar HDAV vilket det finns bildbevis på både i Anandtech artikeln och i en tråd hos AVSForum. Hurvida det funkar att köra de andra alternativen utan nersampling framgår inte av artikeln och det kritiseras i kommentarer till ett blogginlägg hos Missing Remote.

Jag är framför allt intresserad av hur pass bra det fungerar med analogt eftersom jag tänkter gå över till det. Min receiver klarar inte de nya formaten och jag vill kunna styra mer från min HTPC. Tror dessutom att ett schysst ljudkort ger mig bättre ljud.

Det här inlägget postades i Hårdvara, Musik, Upphovsrätt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.