Rekommenderat TV-kort till HTPC

Analog TV

Efter den stora övergången till marksänd digital-TV finns det analoga utbudet snart bara hos kabel-TV leverantörerna och ofta endast för deras grundutbud. För de med digital-TV kan ett analogt kort vara intressant om man vill kunna fortsätta använda sin digitalbox och koppla den till kortet via t.ex. s-video. Digitalboxen kan sedan styras av HTPCn via en ir-sändare.

De analoga korten finns med inbyggd mpeg2 komprimering och avlastar processorn helt. Jag rekommenderar Hauppauge WinTV PVR 150 MCE eller PVR 500 MCE om man vill ha dubbla mottagare. Korten har funnits länge och har bra stöd i många programvaror.

Marksänd digital-TV (DVB-T), Digital-TV via kabel (DVB-C), Digital-TV via satellit (DVB-S)

Den givna rekommendationen för digital-TV är ett digital everywhere FloppyDTV eller FireDTV. Korten håller en hög kvalité och funkar med betalkanaler i Windows MCE. Nackdelen är att kvalitén kostar och att de ansluts med firewire vilket inte alla har på sitt moderkort. Korten funkar inte i Linux men drivrutiner är på gång.

Vill man komma undan billigare eller använda Linux blir det knepigare. Det finns en hel del kort för marksänt (DVB-T) som ansluts via USB och de funkar ganska bra. Bäst är att läsa i forum och dokumentationen till det mediacenter man tänker använda sig av för att se vad som verkar fungera bra. Kan inte säga att jag är helt nöjd med drivrutiner och support på de Twinhan kort jag använt så jag tar gärna mot tips på andra kort.

Några saker som kan vara bra att veta är att korten klarar av både mpeg2 och mpeg4 eftersom de i princip inte bryr sig om innehållet i sändningen utan bara skickar den vidare. De klarar även av HDTV eftersom de tar emot en helt kanalgrupp (MUX) samtidigt och sedan plockat ut den kanal man är intresserad av. Det innebär att korten måste klara av ca. 22 Mbit och en HDTV sändning idag ligger på ca. 15-20 Mbit. Att korten tar emot en hel MUX har flera programvaror (Mediaportal, MythTV) dragit nytta av och de kan visa eller spela in flera kanaler som ligger på samma MUX samtidigt med ett kort.

Det här inlägget postades i HTPC, Hårdvara, TV. Bokmärk permalänken.

3 svar på Rekommenderat TV-kort till HTPC

 1. Manou skriver:

  Jag har en fråga:

  Har man betald digital tv (med digitalbox från comhem) och vill se tv på dator (Dell Dimension 9150) finns det ett bra och relativt billigt tv-kort ska man använda?

 2. GS skriver:

  Skippa Fire-DTV DVB-C ( Comhem) då de parar sina kort med dekoderboxarna numera, Fire-DTV DVB-T ( Boxer) funkar fint under MCE och ger riktigt fin bild trots avskanadet av HDTV, dessa kort stöder även kommande Mpeg 4 sändningar

 3. johannes skriver:

  GS: Vet inte om du läst mitt inlägg. De flesta kort klarar mpeg4. Comhem präglar (bättre översättning av pairing) bara sina kort om man väljer HD-utbudet och det kan man ju ändå inte få med DVB-T. Att välja DVB-T ger ju dessutom problemet med att man måste använda en annan antenn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.