SmallNetBuilder bygger en Atom baserad NAS

Hos SmallNetBuilder kan man få många tips om hemmanätverk. I bland de senare artiklarna hittar man en beskrivning i två delar hur de bygger en server för lagring (NAS) med en Intel Atom som CPU för att göra den strömsnål.

I första delen använder de FreeNAS som operativsystem och får inte någon imponerande prestanda. Nästa försök görs med linuxvarianten Ubuntu Server och det fungerar mycket bättre. Nu når de i många fall upp till gränsen för vad deras gigabit nätverk klarar av. De konstater dock att de färdiga NAS produkterna från t.ex. Qnap som finns att köpa ofta drar hälften av vad deras system drar. Det är alltså inget för den som vill spara ström men prestanda är i många fall bättre än dessa färdiga produkter från hyllan.

Kommer troligen använda den stationära PC som jag skriver det här på som server framöver. Det är inget fartmonster men den AMD Athlon 3000+ kommer funka bra som TV Server och filserver. Eftersom jag tänker installera Mediaportal TV Server på den är FreeNAS eller Linux inget alternativ. Tror det blir någon variant av Windows server. Kanske blir det Windows Home Server fast jag skrev att det inte var något för mig.

This entry was posted in Digitala hemmet, Hårdvara. Bookmark the permalink.

One Response to SmallNetBuilder bygger en Atom baserad NAS

  1. GS says:

    Större delan av strömförbruket kommer från deras PSU, bygg med en pico-psu istället, alt vänta till Q1 2010 då nvidia släpper atom2 baserade moderkort med hybrid-gpu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *