Streaming eller fildelning

När man delar ut en katalog i Windows och ser till att datorerna tillhör samma arbetgrupp använder man sig av Windows inbyggda fildelning. Går man in i Windows Media Player och delar media är det streaming det handlar om. Det finns en del viktiga skillnader mellan dessa två som är bra att känna till.

Fildelning är ganska simpel och handlar om att överföra en kopia av filen eller katalogen i fråga. Belastningen på den dator som delar (servern) blir väldigt låg om man spelar upp en film eller musik via fildelning. Allt kommer hanteras av den dator som hämtar filen (klienten).

Vanliga protokoll för fildelning är ftp, nfs och smb. Smb kallas även Samba och är som sagt den inbyggda fildelningen i Windows.

Streaming är annorlunda. Klienten kan i många fall tala om vilka format den kan hantera, hur snabb uppkoppling den har och vilken upplösning den använder sig av. Servern ska sedan koda om filmen eller musiken till ett format som klienten klarar av och som passar för förbindelsen. För film kan det innebära stora krav på servern.

Teknikerna för streaming tillåter ofta en viss förlust av data vid överföringen om det uppstår störningar. Det kan vara bra om man överför musik eller film via Internet och inte bara på det lokala nätverket. Skulle man använda fildelningsprotokoll över Internet för live-uppspelning skulle störningarna stoppa uppspelningen och i vissa fall avbryta den helt. Nackdelen med streamingprotokoll är att man inte kan förvänta sig en exakt kopia av originalet hos klienten men små störningar gör inget när man kollar eller lyssnar live.

Det vanligaste protokollet för streaming är RTSP. De senaste versionerna av Windows Media Player har stöd för streaming och det aktiveras genom att man väljer Mediadelning i menyn Bibliotek. Ett mer avancerat alternativ för streaming är Tversity.

Jag tycker det här är bra att känna till när man ska planera sitt hemmanätverk och förstå vad som händer i olika situationer. Viktigast är det att tänkta på detta om man ska ha en mediaserver eftersom kör man fildelning kan man klara sig med en gammal 486:a som server eller vilken NAS som helst. Ska man streama HDTV krävs det troligen en dual-core processor för att det ska fungera bra.

Fildelning funkar bra mellan datorer i ett lokalt nätverk och till kraftfulla mediaspelare som har stöd för dessa protokoll. Streaming är lämpligt över Internet eller till mediaspelare som inte klarar alla vanliga format.

Det här inlägget postades i HTPC, IT. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.