Trimma bilden i Mediaportal

För att får bättre flyt i bilden och undvika tearing:

 • Vänta på Vertical Sync – Denna inställning gav den största förbättringen för min del. Det borde vara inbyggt i Mediaportal att vänta på Vertical Sync och inte nått man måste ställa in på grafikkortet.
 • Öka Mediaportals prioritet – Att ge Mediaportal lite fler klockcykler verkar kunna påverka en hel del. Kan vara ett dåligt val om Mediaportal hänger sig ofta eftersom processer med hög prioritet har större risk att låsa hela datorn.
 • Kör i VMR 9 Exclusive Mode – Använde den här inställningen för att ta bort tearing innan jag aktiverade Wait for Vertical Sync. Den ger Mediaportal total kontroll över video mixern så inget annat kan störa. Har du Vista kan du även prova med EVR. För mig blev färghanteringen bättre men jag fick istället tearing.
 • Kör med en uppdateringfrekvens på 50, 75 eller 100Hz – För att få till pricken på i:et så gäller det att välja en uppdateringsfrekvens som passar bra med vårt TV-format och DVD-format dvs. 50 Hz. Eftersom det är 25 bilder per sekund uppdelat i två delar (interlaced) går det också bra med 75 Hz.

För att få bättre skärpa i bilden:

 • Använd inte Mediaportals inbyggda deinterlace i TV modulen – I inställningarna för TV kan man välja Deinterlace Mode. Gör inte det! Ställ in deinterlace i den codec du använder istället för de är normalt mycket bättre. Vilken metod man vill använda får jag återkomma till i ett framtida inlägg.
 • Stäng av VMR9 Filtering Mode – Slog på den här inställningen när jag läste den codec guide som jag tidigare länkade till. När jag senare jämförde bilden med den från min digitalbox var HTPC bilden alldeles oskarp. Provade då att inaktivera Filtering Mode och fick en mycket skarpare bild. Troligen görs det redan en bra skalning i den codec jag använder så att det här steget är onödigt. Det finns dock många olika lägen att välja på och det är grafikkortet som tar hand om filtreringen så resultatet kanske blir helt annorlunda för er.
 • Ställ i färger, ljus och kontrast – I Mediaportal finns inga möjligheter att ställa in färger, ljus och kontrast. Därför får man gå in i grafikkortets inställningar (ATI Catalyst Control Center för min del) och skruva. Det kan göra under för bilden som i mitt fall var alldeles för ljus sen installationen av Vista. Helt plötsligt försvann den mjölkvita hinnan som legat över bilden och det blev ett helt annat djup.
 • Aktivera FFDShow för mpeg2 – FFDShow hanterar normalt inte mpeg2. Det händer alltså inget även om du väljer FFDShow som codec i Mediaportal för TV och film om det inte är högupplöst du tittar på eller Xvid. Vill man ändå använda de mängder av filter som finns i FFDShow kan man antingen aktivera mpeg2 i codec inställningarna (men det är klassat som instabilt) eller säga åt FFDShow att hantera den uppackade videoströmmen (RAW). Det senare beskrivs i den codec guide jag länkar till ovan. Jag är nöjd med den bild jag har idag utan FFDShow men det tog ett tag att inse att FFDShow inte användes när jag prövade att välja den i Mediaportal så jag tänkte att det kunde vara bra att upplysa andra om det.
Det här inlägget postades i HTPC, Mediaportal, TV. Bokmärk permalänken.

5 svar på Trimma bilden i Mediaportal

 1. Zulan skriver:

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag och också varit bekymrad över min ganska mjuka bild. Jag hade ju naturligtvis VM9 Filtering mode till Gaussian eftersom det står som rekomenderat. Efter att jag ändrat till None så är nu bilden förskräckligt bra. Jag hade även den vita mjölkiga bilden du beskriver, men det fixade jag med tvns inställningar.

 2. Pingback: AVforum.no - Best mulig bilde i mediaportal - Hva må jeg gjøre?

 3. johannes skriver:

  Med Mediaportal 1.0 RC1 funkar det bra att köra med VMR9 Filtering i Gaussian mode utan att få en utsmetad bild. Uppenbarligen något som ändrats.

 4. Pingback: Tekniska tankar » » Aero för att få fart på ATI i Mediaportal

 5. Björn skriver:

  Tack för att du tar dig tid att beskriva vad du gör i MP. Jag hade glädje av denna beskrivning. Dock fungerade Wait for vertical sync inte så bra för mig. Tearing försvann, men tyvärr försvann varannan rad i många avi-er (ffa. äldre avier av sämre kvalite). Det blev helt enkelt en interlace med svarta linjer. nVidia GEFORCE6600

  Jag har länge retat mig på att Mediaportal haft grådaskig bild, jfm t.ex. Media Player Classic, trots att de har kört med samma codec-filter osv. Det har helt enkelt berott på att MPC har berättat för grafikkortet att hela spektret 0-255 av färgskalan skall gå till min Samsung F86, men det har inte Mediaportal gjort. Man kan ändra i Nvidia
  control panel att ALL video skall skickas som 0-255 istf. att låta programmen välja. Nu är svärtan bra i Mediaportal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.