Etanol i Saab 9-3

Jag har tidigare vurmat för etanolbilar och nu presenterar äntligen Saab 9-3 BioPower och jag tror den kommer sälja bra men jag förstår inte varför man behåller motorer som bara kan köra på ett bränsle. När utvecklingen av programvaran som styr motorn är gjord är övriga anpassningar som måste göras inte speciellt kostsamma. Saab borde, som jag sagt tidigare, helt gå över till motorer som går att köra på etanol.

Dessutom borde motorerna optimeras för etanoldrift precis som det står i artikeln hos DN och för jag är trött på argumentet att bilarna drar så mycket mer när de inte körs på bensin. Visst kommer de fortsätta dra mer pga etanolen lägre energi-innehåll men inte omotiverat mycket som idag.

Jag är också medveten om de frågetecken som finns kring framställningen av etanolen. Idag är det kanske inte speciellt miljövänligt men utvecklingen går framåt och nya metoder utvecklas hela tiden. Jag tror inte etanolen är lösningen för all transport men den är en del av en miljövänligare fordonspark.

Det här inlägget postades i Miljö, Motor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.