Bios trubbel

Min HTPC har inte varit riktigt kry den senaste tiden och har dessutom varnat för att en USB enhet inte funkar som den ska. Tror det blev resultatet efter att blixten slog ut mitt USB TV-kort (och digitalbox samt varmvattenberedare). Provade därför att köra MSI Live Update som kollar att man har de senaste drivrutinerna och bios.

Det visade sig att det fanns en nyare version av Bios till mitt moderkort och av bara farten satte jag ingång en uppgradering. Eftersom jag inte har någon diskettstation i min HTPC gjordes uppgraderingen inifrån Windows. Det var ett misstag skulle det visa sig. Efter 49% hängde sig datorn helt. Jag väntade tålmodigt på att den skulle fortsätta men inget hände.

Provade tillslut att starta om datorn och självklart funkade inte det. Det blev inte ens någon bild. Illa, illa. Körde en reset på cmos för att kolla om det kunde hjälpa men inget resultat. Nu gråter jag inte störtfloder pga av det här eftersom det ändå var problem med moderkortet. Det blir att beställa ett nytt kort om ingen har något annat bra förslag?

Det här inlägget postades i HTPC, Hårdvara. Bokmärk permalänken.

3 svar på Bios trubbel

 1. Viktor Ekmark skriver:

  Om man visste mera om vilket moderkort du använder dig av skulle det kanske finnas något!

 2. johannes skriver:

  Hehe, det borde jag tänkt på att skriva. Det är ett MSI K9AGM2-FIH.

  http://global.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&prod_no=1165

 3. Xtal skriver:

  Hej. Eftersom jag misstänker att du har ett icke socklat BIOS så krävs det rätt bra prylar och is i magen för att kunna hotflasha. Men är du bra på att löda och har hetluftsutrustning är det inget problem att löda bort BIOS och montera en sockel. Vad jag kan se på bilden på MSIs hemsida är bioset fastlött.

  Det finns dock fler chanser, så tåget är inte kört helt. Men det underlättar att ha en diskettstation om du inte känner för att hempula ihop en ElTorito bootbar CD.

  Sen beror det på vilket BIOS du har, genom att du flashat genom windows är nog bootblocket helt, och där brukar det finnas ”nödstart” som letar efter en specifik fil på en floppy.

  Förvänta dig inte att se något på skärmen. bootblocket har bara stöd för ISA baserad VGA 🙂

  Eftersom du har ett AMI bios är det ganska enkelt, men det förutsätter att du har en diskett med ett ”rent” DOS i realläge. Finns på http://www.bootdisk.com/

  Bootblocket för AMI Bios kommer vilja att bios-filen heter AMIBOOT.ROM på disketten. Skapa bara en bootbar floppy och kopiera och döp om den uppackade biosfilen till disketten med det namnet. Sen är det ”bara” att tjoppa i floppyn, slå på datorn och vänta ca 4 minuter. Sen hör du fyra pip. Ur med disketten ur floppyn och gör en powercycle. Låt gärna ca 20 sekunder gå innan du slår på datorn igen.

  Sedan bör datorn starta aldelens utmärkt.

  Genom att du kört LiveUpdate bör bootblocket knappast ha blivit överskrivet. Hör av dig annars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.