VLC – den schweiziska kniven för media

VideoLAN med sin klient VLC (VideoLAN Client) är ett väldigt kraftfullt program för att hantera film och musik. Den stora styrkan ligger i att VLC klarar av att spela upp nästan vad som helst. Att det dessutom innehåller en serverdel som kan streama video och musik gör det ännu mer användbart. Det går dessutom att använda VLC för att konvertera mellan olika format genom att strömma till en lokal fil på hårddisken.

Det är alltså viktigt att känna till att VLC har egna inbyggda codecs för att klara av olika filtyper. Fördelen är att man behöver inte installera någonting mer än VLC för att kunna spela upp nästan vad som helst. Nackdelen är att de codecs som används i VLC inte kan användas av andra program som Mediaportal, Windows Media Player, Media Player Classic et.c. Det gör dessutom ingen skillnad om man installerar andra codecs för att förbättra uppspelning t.ex. CoreAVC eller AC3Filter. VLC kommer bara nyttja sina egna interna filter.

Lifehacker beskriver några av de roliga saker som man kan använda VLC till. Där nämns även det inbyggda webbgränssnitt som VLC har och Engadget beskriver lite mer i detalj hur man kan använda det. Kolla även kommentarerna till den artikeln för där finns det en del bra tips.

Det här inlägget postades i IT. Bokmärk permalänken.

2 svar på VLC – den schweiziska kniven för media

  1. prylgalningen skriver:

    Finns ingen bättre spelare. Älskar den.

  2. Klang IT skriver:

    Jag har faktiskt som av en ren tillfällighet skrivit ett inlägg som beskriver just hur man strömmar ner en videoström från webbtv till datorns hårddisk mha VLC. Om någon är intresserad så hittar ni min bloggpost om att spara en videoström till hårdisken med VideoLAN hät:

    http://www.klangit.se/2008/08/31/spara-strommad-video-pa-harddisken/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.